31 Ekim 2019

Üsküdar’da kalite ve verimlilik tartışıldı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Kalite ve Verimlilik Kulübü “Yüksek Öğretimde Kalite Önceliğimiz” konulu etkinlik düzenledi. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Vekili ve Kalite Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zelka etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kalite ve verimlilik kavramları üzerinde duran Tarhan, “PR amaçlı kalite yapılmaz” dedi.

Merkez Yerleşke Kuleli Salonunda gerçekleşen etkinliğin sunuculuğunu Üsküdar Üniversitesi İnsan Kaynakları Direktörlüğü Kalite Uzmanı Namık Demir üstlendi.

Prof. Dr. Tarhan: “Kalitenin en önemli olduğu alan sağlık alanıdır”

Kalite ve verimlilik ile ilgili kulüp kurulmasını ileri görüşlülük olarak değerlendiren Tarhan, gelişmiş ülkelerin kalite anlayışı ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “Gelişmiş ülkelerin en büyük özelliği standart getirmeleri ve kalite ile ilgili sistem kurmalarıdır. Kalite kriz planı, risk planı demektir aynı zamanda ihtiyaç analizi yapmak demektir. Bunlarla ilgili analiz yaptıktan sonra gelecekle ilgili projeksiyon geliştirmek, strateji geliştirmek gerekir. Bu şekilde yapılan kaliteli işlerde hata minimuma iner. Kalitenin en önemli olduğu alan da sağlık alanıdır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Tarhan: PR amaçlı kalite yapılmaz!

Kalitenin orta ve uzun vadede getirilerine değinen Tarhan, yöneticilerin kaliteye inanması gerektiğini vurguladı. Tarhan, “Kalite aslında pahalı gibi görünüyor ama orta ve uzun vadede geri dönen bir yatırım. Kaliteli bir iş yapıyorsunuz ve marka değeriniz oluşuyor, o kalitenin devamlılığını sağlamak için bir tasarım geliştiriyorsunuz. Ona göre marka değerini oluşturuyorlar. Eğer yöneticiler inanmazsa kalite yürümüyor kişinin inanması gerekiyor. PR amaçlı kalite yapılmaz kalite ya yapılır ya yapılmaz, yapıyor gibi göründüğünüz an kaliteden kopmuş oluyorsunuz. Kısa vadede belki sonuç verir ama orta ve uzun vadede ciddi şekilde kaybettirir” dedi.

Prof. Dr. Zelka: “Sahip olunan kaynaklar insanların ihtiyaçları dikkate alındığında kısıtlıdır”

Prof. Dr. Mehmet Zelka da kalite ve verimlilik açısından insan kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Zelka, “Bazı firmaların isimleri milyarlarca dolarla anılıyor bunun nedenini düşündüğünüzde kalite ilk akla gelen etmen. Kalite ve verimliliği bir arada düşündüğünüzde dünyada bütün ülkeler gerek gelişmiş ülkeler gerek gelişmekte olan ülkeler hepsinin sahip oldukları kaynakları en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekir. Çünkü kaynaklar insanların ihtiyaçları dikkate alındığında kısıtlıdır. Kaynakları en verimli şekilde kullanabilmek için rasyonel düşünülmelidir bunun içinde bir zihin süreci gerekli” şeklinde ifade etti.

Öğrenciler kalite konusuna ilişkin sunumlarını gerçekleştirdi

Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanı Büşra Özdoğan, Yükseköğretimde Kalite Önceliğimiz konulu sunum gerçekleştirdi. Özdoğan, öğrenci konseyinin tanımına değinerek yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Ankara Üniversitesi Yükseköğretim Kalite Kurulu Öğrenci Üyesi Berk ER, kalitenin nasıl artırılacağı ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Sakarya Üniversitesi Genç Kalite Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed İyisan, Genç Kalite Topluluğu’nun vizyonu ve değerleri ile ilgili bilgi verdi. Akreditasyon kavramının tanımına değinen Üsküdar Üniversitesi Yükseköğretim Kalite Kurulu Öğrenci Değerlendirici Yasemin Otyakmaz gerçekleştirilen akreditasyon çalışmaları ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

Etkinlikte Gerçekleştirilen Sunumlar

Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanı Büşra ÖZDOĞAN Sunumu

Ankara Üniversitesi Yükseköğretim Kalite Kurulu Öğrenci Üye Berk ER Sunumu

Sakarya Üniversitesi Genç Kalite Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed İYİSAN Sunumu